Jeg vet hva du tror – en markedsføringstaktikk

Jeg vet hva du tror – en markedsføringstaktikk

Fra 1999 og i 9 år jobbet jeg med å markedsføre cruiseferier til det nordiske markedet i ett av verdens største cruiserederi. Holdningene til cruise på den tiden var at det var en ferieform forbeholdt rike eldre mennesker.

De så for seg damer med blått (eller lilla…) hår og puddel på armen. Husker du Dame Edna som du ser på bildet over her? Ja, slik så mange for seg den typiske cruisepassasjeren.

Andre motforestillinger var at cruise var noe man kunne gjøre når man ble pensjonist. Eller at man på cruise var innestengt på skipet 24 timer i døgnet, og det eneste man kunne gjøre var å spise og spille shuffleboard – og at det kostet skjorta!

Hvordan kunne vi markedsføre cruise som en ferieform for alle ved å bryte ned disse mytene og motforestillingene?

Det hjalp at rederiet bygget og lanserte verdens største cruiseskip i 1999 med fokus på aktiviteter med blant annet klatrevegg  og skøytebane ombord for å tiltrekke seg en yngre målgruppe. Det gjorde markedsføringen lettere. Nå hadde vi mange nye ting å FORTELLE om. Vi brukte bevisst ord og bilder for å skape fortellinger som brøt ned mytene, motforestillingene – det som hindret målgruppen i å dra på cruise.

Myte #1:  Cruise er for gamle folk med blått hår
Det ble tatt bilder og laget videoer, som viste mennesker i alle aldere, spesielt unge, par, familier, barnefamilier og vennegjenger som ble brukt bevisst i all markedsføring.

Myte#2:   Man er «innestengt» på skipet i 24 timer i døgnet og spiser hele tiden
Her fortalte vi om hvordan en uke på cruise fortonet seg ved å bruke bilder av yngre mennesker på vannscooter utenfor skipet, par og familier som besøkte de forskjellige anløpsstedene eller nøt strandlivet og koste seg ombord med ulike aktiviteter osv.

Myte #3: Det er ingenting å gjøre ombord annet enn å spille shuffleboard, ligge i en dekkstol å lese og se på et show på kvelden
Igjen viste vi filmer og bilder av aktiviteter ombord fra klatrevegg, skøytebane, treningssenter, bassenger, vannsklie og basketballbane til spa, foredrag, vinsmaking, barne-og ungdomsklubber, barer og restauranter.

Istedenfor å bare liste opp alle aktivitetene fortalte vi en historie om alle de spennende stedene skipet seilet til, og hva de kunne oppleve på én uke. At det å dra på cruise var som å bo på et «all inclusive» luksushotell som flyttet seg om natten slik at du våknet opp til en ny fantastisk destinasjon hver morgen hvor du tilbrakte dagen i land med å utforske nye steder.

Myte #4:  Det er altfor dyrt for meg
Pris er relativt og må alltid sees i en sammenheng. For å knuse denne myten delte vi opp prisen for en ukes cruise (hvor alt var inkludert; lugar, alle måltider, aktiviteter og underholding ombord osv.) til en fra-pris per døgn. Folk er vant til å forholde seg til hotellpriser som inkluderer overnatting og frokost så da fikk de noe kjent å sammenligne det med. Resultatet var overveldende! Målgruppen forsto at cruise ikke var så dyrt som de hadde trodd når de så hvor mye som var inkludert i prisen.

Cruiseferie ble plutselig et alternativ for flere.

Jeg er ikke sponset av rederiet for dette innlegge altså. 😉  Men jeg vil vise deg hvordan du også kan bruke «Jeg vet hva du tror»-taktikken i markedsføringen din ved å adressere og synliggjøre det motsatte av hva de tror, og dermed bryte ned myter, motforestillinger og barrierer din målgruppe måtte ha for å kjøpe av deg.

Er du bevisst på hvilke motforestillinger dine potensielle kunder kan ha mot å kjøpe det du tilbyr?
Og hvilke historier kan du bruke i din markedsføring for å bryte ned disse?

 

Hvordan finne dine historier og hvordan bruke de for å styrke markedsføringen din

Sammen med Hilde Johanne Aafoss, profesjonell historieforteller, storycoach og psykolog, holder jeg (markedsfører og mentor) et kurs som vi har kalt «Storytelling og markedsføring» 16. november på idylliske Sjøholmen i Sandvika.

Så om du er interessert i å lære deg storytelling og hvordan du kan bruke det for en mer personlig, autentisk og ikke minst effektiv måte å markedsføre deg på så må du klikke HER.

 

Signatur Rikke Dørum Schönborn

Er du utydelig i markedsføringen din?

Er du utydelig i markedsføringen din?

Kjenner du på følelsen av å være litt «stuck» og utydelig i markedsføringen og i bedriften din?  Du jobber og jobber uten at du kommer noe særlig fremover med business din? Eller du jobber kanskje med ting som ikke gir deg nok glede, energi eller tilfredstillelse?

Jobber du i businessen din – eller for businessen din?

Det er fort gjort å havne i den situasjonen hvor du jobber med kunder og ulike oppdrag i lang tid, med liten (eller ingen tid) til å utvikle bedriften. Og du ender kanskje med å føle at du ikke får brukt deg og dine talenter på en god måte, at du ikke når ut til mange nok, du bruker for mye tid på trivielle ting og at inntjeningen ikke øker.

Du kan se på det slik at du enten er assistenten i bedriften som gjør det du får beskjed av kundene om å gjøre. Eller, du er arkitekten u businessen som legger føringene for hvordan du ønsker jobbe for å få mest mulig ut av din tid, energi og få hjulpet flere gjennom produkter og tjenester som du selger.

Dagene flyr, ukene, flyr – for ikke snakke om månedene – uten at du får realisert det som bor i deg. Din gave, ditt talent, som du skal bidra med i verden. Det er så frustrerende! Heldigvis så er det en løsning – og den ligger hos deg. Du må bare tørre å finne den, og gjøre de endringene som trengs. Ikke bare bare, jeg vet.

Mange utsetter å markedsføre seg fordi de synes det er vanskelig, de ikke har tid, de vet ikke hvor de skal begynne eller de synes rett og slett det er pinlig å være synlig. Men husk at du tilbyr noe som andre der ute trenger! Noen der ute sliter med noe du kan hjelpe dem med. Så snu fokuset fra at det handler om deg, til at det handler om kunden og det de ønsker å få løst.

Kanskje er du ikke helt sikker på hva det er som er din gave, din nisje, ditt konsept eller din ideelle kunde? Kanskje ser du ikke dine egne markedsføringsmuligheter fordi du står for nær?

Slik får du mer klarhet

Med jevne mellomrom møter jeg en gründervenninne for en dags workshop hvor vi jobbet et par timer på hennes business og et par timer på min. Og det er gull verdt! Det er som kjent mye lettere å hjelpe andre, og se hva de trenger å gjøre for å komme seg videre enn å hjelpe seg selv… Rart at det alltid er lettere å fortelle hva andre skal gjøre 😉  Vi henger opp store ark på veggen, skriver, tegner og forklarer. Brainstormer, lar kreativiteten flyte og strukturerter til slutt hvilke action-punkter vi må ta fremover. Det er alltid en magisk dag hvor jeg kjenter på en indre drive, flyt og at følelsen over å være «stuck» slipper taket.

På bare noen timer så har jeg fått klarhet i hvordan jeg skal jobbe fremover, ny vinkling, nytt konsept, hvem det nye konseptet er for, hvordan spisse budskapet og hvordan legge opp markedsføringen. Vi er innom halleluja-stemningen flere ganger i løpet av dagen.

Ikke bare får jeg hjelp til å jobbe MED businessen, det forplikter også å følge opp to do-listen  vi setter opp når noen har brukt av sin tid for å hjelpe meg. Etter en slik dag er det tid for action – og slutt på utsettelser!

Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet nedenfor. Hva er det mest utfordrende for deg i din business akkurat nå?

signatur_Rikke

Hvordan jobbe med det som gir deg glede

Hvordan jobbe med det som gir deg glede

Hvordan har du det på jobben din for tiden? Jobber du med noe som gir deg glede, energi og mening? Jobber du med mennesker som du synes er topp å jobbe med? Eller kjenner du deg stresset og frustrert over å jobbe med oppgaver og mennesker som tapper deg for energi?

Spesielt når man driver for seg selv, og skaper sin egen arbeidshverdag, er det lett for at man kommer litt ut av kurs av og til. At du sier ja til jobber fordi du trenger pengene, men det er ikke det du egentlig ønsker å jobbe med. Både du og din virksomhet er i stadig utvikling, og det er derfor smart å stoppe opp å ta en statussjekk på hvordan det står til med businessen i ny og ne.

Markedsfør deg riktig så får du de kundene du ønsker

Med jevne mellomrom (sånn et par ganger i året) dukker det opp en rastløshet i meg. Tanker om at jeg ikke er helt på sporet for tiden med hensyn til hva jeg ønsker å jobbe med, og hva jeg kan bidra med. Hva er det jeg er best til? Hva kan jeg dele med andre slik at de blir bedre til å markedsføre seg, og får en business som blomstrer?

Jeg satt meg ut i solen med penn og papir for å «stikke finger´n i jorda». Og det jeg gjorde, var en enkel, men effektiv øvelse som  jeg vil dele med deg.

1.  Still deg spørsmålene:

  • Hva ønsker jeg å jobbe med? Hva er det som gir meg glede, og følelsen av å miste litt tid og sted?
  • Hva ønsker jeg ikke å jobbe med? Hva er det som gjør meg frustrert og ikke gir meg følelsen av å bidra med det jeg er best på?

2.  Ta et ark, og noter ned svarene dine i to kolonner (+/-)

3. Ta et nytt ark, og lag en liste over:

  • Hvilke type mennesker du helst vil jobbe med?
  • Hvem vil du ikke jobbe med?

 

Ved å sortere dine tanker på papiret blir det lettere for deg å finne, og justere, dine søkeord/nøkkelord i tekst og bilder som du bruker på nettsiden og i all annen kommunikasjon mot potensielle kunder. Det er disse ordene som gjør at du dukker opp i Google når dine potensielle kunder søker etter det du tilbyr. Bruker du feil søkeord i forhold til hva du ønsker å jobbe med så vil du tiltrekke deg feil oppdrag og kunder.

La meg gi deg et eksempel:
En syerske jobber med søm av tekstiler. I lang tid har hun tatt imot sømoppdrag for andre, men ønsker heller å kurse andre i å sy sine egne gardiner og putetrekk istedenfor at hun bruker all sin tid på å gjøre det for dem. Da er det viktig at ord og bilder som hun bruker på nettsiden, og all annen kommunikasjon, er i tråd med det hun ønsker å jobbe med nå. Det hun ønsker er å motta kursforespørsler – istedenfor sømoppdrag.

 

Står du i veien for deg selv, og din egen suksess?

Står du i veien for deg selv, og din egen suksess?

Står du i veien for deg selv, og din egen suksess?

Det å drive egen business er en reise og en prosess –  i deg selv. En skikkelig selvutviklingsreise hvor du hele tiden utvikler deg, vokser, gjør feil, lærer, justerer kursen, beveger deg videre – år etter år. En av de tingen jeg har lært, og som du helt sikkert vet også, er at det er når du gjør ting utenfor komfortsonen din at du vokser.

Vi kjenner alle på ulike former for frykt. Frykt som lammer deg og som hindrer deg i å få ut ditt budskap, markedsføre deg og selge dine produkter og tjenester.

Du vet innerst inne hva du må gjøre for å markedsføre deg, men du utsetter og utsetter. Det gjør deg frustrert og du føler at du står i stampe. Unnskyldningene er mange for å la være å gjøre det som er nytt, vanskelig og som krever litt mot. Men øv deg på å ta et skritt av gangen. Noen ganger blir du overrasket over det positive resultatet du fikk – og tenker «Søren, hvorfor har jeg ikke gjort dette før!». Andre ganger fungerte det ikke som du hadde håpet. Det er en verdifull læring. Da kan du justere, og prøve på nytt. Uansett resultat så har du styrket «mot-muskelen» din. Du har brutt en barriere ved å trosse frykten.

Bruk frykten som en veiviser

Jeg skal fortelle deg en hemmelighet 😉 Det du frykter mest, og kjenner mest motstand mot å gjøre, er ofte det du må gjøre for å komme deg videre. Så jeg vil utfordre deg til å ønske frykten velkommen for det er en mulighet for vekst.

Du vil aldri kunne fjerne følelsen av frykt, og det skal du ikke heller. Den er viktig for å at vi skal holde oss i live og unngå farer. MEN du kan trosse frykten når det gjelder å komme deg ut av komfortsonen, for å bruke din stemme og få dine talenter, tjenester og produkter ut i verden.

Se for deg det du er redd for som muligheter til å vokse i stedenfor noe som holder deg tilbake. Hvis du betrakter frykten på den måten vil ubehaget du føler være et tegn på at du er på rett spor. Så når frykten dukker opp gir du deg selv en ”high-five” og sier JA til å vokse!

Pang sa det – når jeg gjorde det

For et par år siden fikk jeg en idé om å arrangere en markedsføringskafé med minikurs om ulike markedsføringstema på en lokal koselige kafé. Jeg tenkte at det var en fin måte å markedsføre meg på, og samtidig bidra til et blomstrende lokalt næringsliv.

Jeg kjente på ulike former for redsel; tenk om ingen vil komme, tenk om jeg ikke er bra nok, tenk om teknikken ikke fungerer, det er jo litt guffent å snakke foran mange mennesker, tenk om, tenk om….. Jeg utsatte å iverksette idéen i mange måneder, men  til slutt hoppet jeg i det. Vi lanserte markedsføringskaféen gjennom et Facebook-arrangement som vi delte i våre respektive kanaler. Vi brukte ikke en krone på annonsering. PANG! sa det det. På et par dager var arrangementet fullbooket! WOW! sa vi, dette var over all forventing! Så vi satte opp en dato til med samme tema. PANG sa det igjen – fullbooket (og vel så det). Jeg tenkte, «Hvorfor gjorde jeg ikke dette før». Vel, jeg sto i veien for meg selv, lammet av redsel for mange ting, men jeg trosset min redsel og gjorde det. For en følelse det var!

Sammen er vi tøffere

Det å gjøre markedsføringskaféen sammen med en annen gjorde frykten mindre, og det var mye lettere å gjennomføre enn om jeg skulle ha gjort det alene. Jeg hadde noen å sparre med, evaluere og justere markedsføringen med – og det gjorde det lettere å faktisk få gjennomført med gode resultater.

Har du idéer og planer du vil sette ut i livet? Sliter du med å gjøre det som vil ta deg et skritt videre, og med å være synlig? Da blir du helt sikkert tøffere sammen med andre.

La oss realiserer noen idéer sammen 🙂

>